Veel woningen zijn door onderhoudsachterstand, bouwfouten en doe het zelf werk er slecht aan toe, ook al zie je dat niet meteen. De markt voor renovatie en onderhoud wordt momenteel beheerst door niet bouwgerelateerde bedrijven die niet op de hoogte zijn van het bouwbesluit en daarmee een te kort aan bouwkundige kennis. De meeste leed is te vinden bij naisolatie, kunststof gevelbekleding, kunststof kozijnen en dakkapellen, eenmaal fout geconstrueerd dan zorgen deze mooie producten een behoorlijke waarde vermindering van de woning. De professionele bouwers hebben deze projecten en producten massaal links laten liggen door de valse concurrentie die is ontstaan door deze markt omstandigheden.
Hoe en wanneer is dit ontstaan
Vroeger ging men naar de architect met een onderhoudskwestie of verbouwingswensen en de architect zorgde voor een bouwplan met de bijbehorende normen en voorschriften. Hij liet professionele bedrijven inschrijven voor de beste prijscalculatie. Tegenwoordig is er welvaart voor iedereen en is een huis kopen een standaard zaak geworden. Men laat zich adviseren als het gaat om een hypotheek, en meestal niet wanneer er een huis gekocht wordt of dat er gebouwd moet worden. Dus moeten woningeigenaren bouw deskundig zijn en dat is nu juist het probleem. Iedereen wil graag het beste voor zijn huis en natuurlijk voor de laagste prijs. Maar hoe beoordeel je dat? Veel huizen worden hierdoor op de meest eenvoudige manier onderhouden en nageïsoleerd, om met zo min mogelijk kosten de woning op te waarderen. Het is wel schrikken als deze armoedige kwaliteit weer op je pad komt wanneer je het huis wilt verkopen. Want de investering die de woning eigenlijk meer waard had moeten maken, zorgt voor het tegenovergestelde.
De aankoopadviseur moet dan ook veel bouwkundig inzicht hebben, want daarop zullen de vraag en de verantwoordelijkheid in de toekomst op gebaseerd zijn. Voor het bepalen van de locatie, het type woning, een fraaie binnen afwerking, veel licht in huis en een zonnige achtertuin zijn er geen experts nodig.